Lästips – nätet och böcker

Lästips om kultursidor i tidningar - Konstlistan

Foto: konstlistan.se

Lästips om kultursidor i tidningar, konstskribenter, texter om konst, kulturklipp, artiklar, internationell press, ArtReview, bibliotek och antikvariat.

Glöm ej våra fantastiska bibliotek. På de allra flesta bibliotek finns möjlighet att söka artiklar och information om de flesta ämnen. Artiklar går att beställa och du kan fjärrlåna böcker om ditt bibliotek inte har boken inne. Numera finns också bra söktjänster till bibliotekskatalogerna. Du hittar länkar och öppettider till ditt bibliotek på din kommuns hemsida.

Om du är ute efter en speciell bok som inte finns i bokhandeln längre så pröva antikvariat.net som är en bra söktjänst. Du kan jämföra olika priser och också få boken skickad till dig. Fungerar jättebra!

Bokbörsen kan också vara ett bra sätt att köpa begagnade böcker.

Lästips:

Cora

Cora är en kulturtidskrift som funnits sedan 2004 och utkommer med fyra tryckta nummer per år. Skriver om kvinnor, konst och kultur. Bra arkiv med artiklar om konst, som du kan läsa på nätet!

Lars Vilks – Att bli samtidskonstnär på tre dagar

Lars Vilks (1946-2021) hemsida/blogg finns kvar på internet. Här kan du börja om du vill förstå samtidskonsten. Lars Vilks har tillsammans med Martin Schibli skrivit boken; Hur man blir samtidskonstnär på tre dagar : handbok med teori, Nya Doxa 2005. Väl värd att läsa och Kapitel 12, Teoretisk lathund, är riktigt bra om man vill förstå eller sätta sig in i konstteori.

Konstteori – en introduktion

Cynthia Freeland gör i denna bok det enkelt för den konstintresserade att förstå konstens – inte minst samtidskonstens – budskap och betydelse och dess plats i samhället. En bra bok att för att förstå konstteorier och samtidskonsten. Boken är också en bra handledning i att se på konst utan förutfattade meningar.

Mer böcker av Cynthia Freeland:

Svensk konst 1900-2000

Folke Edwards bok ”Från modernism till postmodernism – svensk konst 1900-2000” är en bra bok att läsa för att få en bild av svensk konst under 1900-talet.
Från modernism till postmodernism, svensk konst 1900-2000, Folke Edwards, Bokförlaget Signum 2000. Finns säkert att låna på ditt bibliotek. Rekomenderas!

Spejare – Ulf Linde

Ulf Lindes Spejare publicerades första gången 1960. Spejare är en uppmaning till den som ser på konst att satsa sina egna erfarenheter i mötet med verket. Den genomgående tesen är att en bild får liv från den som betraktar den.
Spejare, Ulf Linde, nyutgåva Bokförlaget Korpen 1984. Finns även som talbok, 1995.
Mer att läsa av Ulf Linde är ”Svar” och ”Efter hand”.
Ulf Linde tycker jag är den svenska författare som är mest läsvärd när det gäller att skriva om konst, så leta efter hans böcker på biblioteket, Bokbörsen eller på antikvariatet.

Konstordbok

Broby-Johansens Konstordbok är en klassiker som man kan ha som uppslagsbok för konsttermer – mer inriktat mot konsthistoria.
Konstordbok, R Broby-Johansen,  Wahlströms 1995.

Matthew Collings

Den engelske  författaren/konstkritikern/konstnären Matthew Collings tycker jag är den som är mest underhållande att läsa. Han skrev tidigare regelbundet i tidskriften Modern Painters. Han har bl.a. skrivit; This Is Modern Art, Blimey! – From Bohemia to Britpop: London Art World from Francis Bacon to Damien Hirst, Art Crazy Nation. (Han är tyvärr inte översatt till svenska.)

Lästips, mer på nätet:

konsten.se

Konsten är ett elektroniskt nyhetsbrev om samtidskonsten, helt på svenska för en svensk publik. Konsten har ambitionen att erbjuda kommentarer till dagens konst ur en nisch belägen någonstans mellan dagstidningarnas rapportering och konsttidskrifterna.

omkonst.se

Konstnärer skriver om konst.
”Syftet med Omkonst är att konstnärer skall erbjudas en öppen möjlighet att komma till tals om konst. Vi saknar tillräckligt många och höga röster med djupare förståelse för konstnärernas mål och medel, material och metoder idag. Konstnärens kommentarer om andra konstnärers verk kan därför fylla en viktig lucka i det öppna/offentliga samtalet om konst.”

Konstperspektiv

Konstperspektiv är en av Nordens största konsttidskrifter.

Tidningarnas kultursidor

Man kan kanske tycka att opinion, ledare och viss kulturbevakning skulle vara fritt för alla att läsa på nätet eftersom vi skattebetalare betalar 499 miljoner kronor bara i driftstöd till tidningarna (Presstöd driftbidrag 2019). Vi skickar 40 miljoner bara till Göteborgs-Posten och 40 miljoner till Svenska Dagbladet! Nu vill de också ha betalt för att man länkar/citerar en liten snutt från deras alster. EU:s nya länkskatt kan du läsa mer om här – Emanuel Karlsten blogg.

(Själv tycker jag dock att de svenska kultursidorna är riktigt tråkiga och vill inte betala ytterligare för det. Jag läser mycket hellre de engelska tidningarna på nätet som t.ex. The Guardian, BBC Culture.)

Internationella tidskrifter och nättidskrifter

De svenska dags och kvällstidningarnas kultursidor är väl inte så fantastiskt stimulerande egentligen.
Om du skall ha riktigt bra och färsk information om vad som händer i konstvärlden så finns det flera bra internationella kultursidor.

Läs mer: